De Vliegende Speeldoos

Fijne zomer!

Via deze weg willen we jullie allemaal een fijne zomer wensen. Met zon, rust, gezondheid en een opgeladen batterij voor het komend najaar.

Wij stappen de zomer in. Helaas iets eerder dan gehoopt. De voorstelling die we nog zouden spelen komend weekend gaat niet door. We zouden nog eentje spelen voor kinderen in een wijk in Groningen. Tieners uit Houten doen een diaconaal project voor deze week met sport, spel en De Speeldoos. Omdat wij met de Speeldoos echter toch het spannendste onderdeel zouden zijn, – met grote groep binnen zitten,- hebben we samen toch besloten dit leuke deel door te schuiven naar later. Het is.

Wij gaan dus de zomer in! En in augustus starten we met een repetitie zodat we in het najaar weer het land in kunnen. We hopen. En… zien er naar uit!

Voor nu, geniet, leef, zomer, en zegen!

En nog een zomerliedje voor jullie, voor als je ergens deze vakantie wakker wordt van de eerste zonnestralen.

Psalm 19, uit David en Goliath

PinksterQuiz

Het is bijna Pinksteren!
Daarom hebben we als De Vliegende Speeldoos voor jou een kleine QUIZ!
Stuur je antwoorden naar ons op, en wie weet win jij een leuke prijs
!

Het Pinksterfeest gaat erover dat God zijn Trooster stuurt, iemand die altijd dichtbij de mensen kon zijn: De Heilige Geest. Dit staat in de Bijbel in het nieuwe testament. Maar ook in het oude testament gaat het al over die Geest van God. Ook daar waren mensen die de Heilige Geest kenden en God heel dichtbij voelden.

Vandaag een paar vragen over 1 van die mensen: DAVID.

Vraag 1:

Wat gebeurt er met David als hij, in het geheim door Samuël, gezalfd wordt tot nieuwe koning? (Check 1 Samuël 16: 13)
A  Hij wordt meteen koning
B Hij wordt ontzettend bang voor zijn nieuwe baan als koning
C Hij wordt er heel blij van en verklapt dit geheim meteen aan iedereen
D David wordt vol van Gods geest

Vraag 2:

David was een sing- en songwriter. Hij heeft heel veel liedjes geschreven. Hele verdrietige en hele vrolijke liedjes. Deze vind je terug in de Psalmen.
Hier een luisterliedje.  Welke psalm is dit?

A psalm 121
B psalm 21
C psalm 12
D Psalm 1

Vraag 3:

Je kent vast wel het verhaal van David en Goliath. Het verhaal waarin David, nog een jonge jongen, de enorme reus waar elke soldaat bang van werd, verslaat en doodt met zijn slinger.
Hoe denk jij dat het mogelijk was dat David deze giga-reus versloeg?

Geen ABCD deze keer. Je mag je eigen antwoord schrijven.

Alsjeblieft!

Een luisterkadootje: we hebben dit liedje gemaakt dat gebaseerd is op een psalm van David (Psalm 19).
Wij worden hier vrolijk van, hopelijk jij ook!

Oh, en stuur je antwoorden tijdens het luisteren van dit liedje naar ons toe via een berichtje. En wie weet win jij dan wel een prijs!

Fijne Pinksteren!

Ik Mis – column Marieke

Ik mis vliegen en speeldozen…
Ik mis vroeg opstaan en de bus inladen
Ik mis onderweg zijn en bij-bomen met collega’s
Ik mis de wereldproblematiek bespreken en deze voorzien van een oplossing
Ik mis een bakkie doen down the road
Ik mis bezemkruiskruid in de berm langs de snelweg en reeën in het weiland
Ik mis hugs van collega’s
Ik mis oude bekenden en nieuwe mensen ontmoeten en hen de hand schudden
Ik mis sjouwen, bouwen, attributen preppen en tapen
Ik mis nog een bakkie doen, make-upje d’r op en gaan
Ik mis spelen, zingen, bewegen, energie geven en ontvangen, actie, reactie
Ik mis kinderen zien groeien, ze meenemen in het verhaal, de generale doen
Ik mis lekker eten, omkleden, zenderen
Ik mis licht uit, spot aan, gaan voor het echie, bam, bam, bam
Ik mis het verhaal dat zichzelf vertelt
Ik mis m’n kostuum uitzwetenIk mis de finale en dikke duimen
Ik mis afbouwen, inpakken en wegwezen, dag zeggen, tot de volgende!
Ik mis met luid gezang of in stilzwijgen huiswaarts keren
Ik mis de vraag aan collega: wat ga jij morgen doen?
Ik mis zelfs de bus uitladen
Ik mis spierpijn na een diepe slaap de volgende ochtend
Ik mis het allemaal
Als het er niet is, weet je wat je mist
Nu nog even missen en straks weer gaan…
En tot die tijd, genieten van wat er wél is
De lente gaat d’r eigen gang
Ik neem ‘t er nog even van

Marieke

Voorjaar 2021

Exact een jaar geleden waren we elk weekend op pad met elkaar. Van school naar kerk, met Esther en Jona en met spelers en technici.
We zijn een jaar verder en het is rustig. We missen elkaar, het spelen en de kinderen.
Inmiddels is het boekingsjaar van 2020 verschoven naar later. We hebben nieuwe afspraken gemaakt met scholen en kerken in goed overleg. En zitten samen in hetzelfde wachtende schuitje.

Afgelopen week zagen we elkaar online. Wat fijn om elkaar weer te zien, na te denken over komend voorjaar en om weer plannen te maken.
Wat betreft het voorjaar hebben we een knoop gehakt: we hebben besloten om voorlopig de voorstellingen even op pauze te zetten. Voorstellingen die de komende weken nog gepland staan gaan we verplaatsen naar het najaar. Om duidelijkheid te creëren, want voorlopig hebben scholen te maken met extra regels en is het eigenlijk al niet mogelijk om alle kinderen van de school bij elkaar te zetten. Kerken zijn nog voorzichtiger. Het organiseren van een Speeldoosdag is best een klus, om dat als school of kerk te doen heeft wel baat bij uitzicht op dat het feest echt door kan gaan. Met de lockdown nu is dat allemaal erg onzeker.

We hopen vanaf de zomer weer te spelen en natuurlijk ook in het najaar.
En tot die tijd? Gaan we gewoon alvast vooruitkijken. Boekingen herplannen, repeteren zodat we straks weer helemaal goed in de startblokken staan als we weer gaan spelen en… alvast brainstormen voor een nieuwe voorstelling die we willen gaan maken.

We zijn er dus nog!
Dus, zoek je voor komend seizoen een tof samenbindend project met kinderen en meteen voor de hele kerk of school? Contact ons gerust.

CD-actie

In december hadden we een cd-actie: cd-pakketjes van de Speeldoos met korting.
Zolang we niet spelen blijft deze aanbieding gewoon gelden.
Dus… zoek je toffe liedjes voor je kinderen over bijbelverhalen, zoek je nieuwe manieren om samen een bijbelverhaal te beleven? Of zoek je een leuk kadootje?
Neem dan contact met ons op hoe je deze cds kunt bestellen en laat ons weten naar wie we het mogen sturen!

5 cd – pakket: € 30,- excl. verzendkosten
Mozes + Het Geschenk (Naaman) + David & Goliath + Esther + Jona

4 cd – pakket: € 20,- excl. verzendkosten
Mozes + Het Geschenk (Naaman) + David & Goliath + Esther OF Jona

2 cd – pakket: € 15,- excl. verzendkosten
Esther OF Jona cd + 1 cd naar keuze (=Mozes + Het Geschenk (Naaman) + David & Goliath

3 cd pakket: € 10,- excl. verzendkosten
Mozes + Het Geschenk (Naaman) + David & Goliath

Normaalgesproken kosten de cd van Jona en Esther € 12,50 per stuk.
Voor vragen of bestellingen, neem
contact met ons op. 

Lego logo!

Kijk nou! Wat voor leuke foto we kregen. Samuel van 4 heeft het logo van De Speeldoos gemaakt op zijn eigen manier. Als er meer kinderen zijn die van lego houden en iets van een speeldoos-verhaal kan maken, stuur je foto naar ons toe en we maken er een mooie galerij van!

Want spelen kan op zoveel manieren:-)

‘Ik ben bang dat het niet kan.’

Afgelopen zaterdag 3 oktober speelden we onze 2e voorstelling in coronatijd. Wat een feest! Bijna 100 kinderen, een dappere organisatie, een trappelend team en een verhaal over moed. Zo passend voor deze tijden.

We krijgen af en toe de vragen. ‘We willen jullie graag boeken, maar we weten niet wat er kan.’ Een goede vraag. Wij denken graag mee en met wat creativiteit en moed kan er meer dan je denkt. Want wij als acteurs mogen met elkaar de vloer op en de voorstelling spelen. En wij mogen als docenten met de kinderen werken (want basisschoolleeftijd). En dat zijn dé ingrediënten die in de basis nodig zijn om zo’n dag met een grote groep kinderen in een Bijbelverhaal te stappen. Het aantal ‘grote mensen’ wat binnen bij elkaar mag komen ligt op dit moment op maximaal 30. Helemaal fijn, want begeleiding is ingrediënt nummer 3 die nodig is.

Natuurljk zouden we heel graag spelen voor een volle zaal. Het geroezemoes, de gespannen verwachting, het applaus voor de kinderen, de lachsalvo’s, het voelen van de sfeer en dynamiek van een groep die van de ene in de andere scene wordt meegenomen. Helaas. Dat is op dit moment niet mogelijk. Niet live tenminste. Gelukkig hebben we de mogelijkheid van livestream. En tijdens de voorstellingen die we nu speelden merkten we dat dat medium inmiddels in kerkelijk Nederland goed bekend is. Onlangs waren er meer dan 1000 views bij een voorstelling. Dat is meer dan er in een zaal past en wat wij op 1 dag aan kunnen.

Dus benieuwd naar mogelijkheden? En heb je vragen voor jouw school of kerk?
Neem contact met ons op, we denken graag mee.

En mocht je de komende weekenden qua kerk op zondag weer meer thuis voor de stream zitten met je gezin? Check dan nog even de filmpjes die we deze zomer maakten voor kinderen over het dienstmeisje van Naäman. Handig als alternatief programma voor je kinderen, inclusief verwerkingsopdrachten.

‘Die ene pakken ze ons niet meer af!’

Afgelopen zaterdag 12 september speelden we onze eerste voorstelling weer!
Vanaf maart hadden we niet meer gespeeld. En zagen we onze speellijst langzaam leeg lopen. Logisch, begrijpelijk maar zooo jammer!
Een kerk in Zaltbommel was de eerste na de zomervakantie die het zag zitten. Wat een voorbereiding, toewijding en moed zagen we bij deze organisatie. En wat ook een ongelofelijk feest was het!
Wij kijken dankbaar terug en zijn ook onder de indruk: van de voorbereidingsgroep, de looproutes in de kerk, en de rust waarmee alle extra regels op een prettige manier een plekje kregen.  Onder de indruk van de kinderen en van het werk wat we mogen doen: de lol, het plezier, het gewoon lekker spelen. Als je dit werk even moet missen, is het extra fijn om het weer te mogen doen. En onder de indruk van de betrokkenheid van het publiek. Of ze nou live in de kerk zaten, in een zaaltje verderop, samen kijkend naar de stream, en al die huishoudens die thuis online meekeken.

Intussen veranderen de regels rondom corona steeds weer. En dat maakte ook deze week dat een boeking van dit najaar niet door kan gaan. Een teamlid reageert: Die ene pakken ze ons niet meer af!’
Zo is het. En wat er wel kan doen we, we zien uit naar de volgende voorstelling!

Filmpje voor thuis – Deel 3

Speciaal voor alle kinderen thuis in deze coronatijd hebben we 3 filmpjes gemaakt. Samen vertellen ze het Bijbelverhaal over het dienstmeisje van Naäman. Hier vind je de laatste aflevering alweer, nummer 3. Veel plezier ervan! En een hele fijne zomer gewenst.

Heb je aflevering 1 gemist? Klik dan eerst hier.
Heb je aflevering 2 gemist? Klik dan eerst hier.

Handig om die eerst te zien, voordat je aflevering 3 gaat kijken:

De Vliegende Speeldoos – Het Geschenk (aflevering 3)

Bij deze aflevering kun je weer allerlei opdrachten doen. Alleen of samen.
Kijk maar welke opdracht bij je past of doe ze allemaal.

Opdracht 1: Lees
Lees het Bijbelverhaal (gewoon nog een keer): 2 koningen hoofdstuk 5. En zoek de verschillen als je het vergelijkt met het filmpje. Wat is er deze keer anders?

Opdracht 2: Maak
– Knutsel je eigen wc-rol-verrekijker. Versier het met dingen die je leuk vindt.
– Knutsel je eigen koninklijke wc-rol-pruik. En doe hem op bij jezelf of bij een ander.
– Of zoek of maak je eigen verstopplek. Zodat je je net als koning Joram goed verstoppen kunt.

Vraag om over na te denken:
Naäman heeft in dit verhaal een tegenvaller. Hij is helemaal op reis gegaan naar Israël, – echt een lange reis!-, om Elisa te vinden. De profeet van God die hem kan helpen om beter te worden. Maar als hij aankomt inIsraël, en de weg vraagt aan de bange koning Joram, komt hij geen stap verder. Naaman weet niet waar Elisa is of waar hij hem kan vinden.
Vraag: Hoe reageert het meisje in dit filmpje op deze tegenvaller?
En vraag 2: hoe reageer jijzelf en bijv. je vader of moeder bij een tegenvaller?
Vragen om over na te denken en samen te bespreken.

Quizvraag:
Waarom is Naäman zo kwaad als Gehazi hem vertelt dat hij 7x kopje onder moet, om beter te worden?
A. Hij heeft een hekel aan water.
B. Hij kan helemaal niet tot 7 tellen.
C. Hij heeft geen zwemdiploma.
D. een andere reden, namelijk….  (vul zelf in).

Opdracht 3: Speel
– Naäman is in deze aflevering de hele tijd op zoek. Eerst naar koning Joram, daarna naar het meisje, dan weer naar Elisa. Speel verstoppertje of spoorzoekertje en zoek iedereen van het verhaal op.
– Gehazi, de knecht van Elisa is een goede hardloper. Doe een hardloopwedstrijdje binnen of buiten en kijk wie de snelste Gehazi is.
– Speel het verhaal van ‘7x kopje onder’ na. In het zwembad, op het strand, in de vijver of thuis met een teil water:-) (Je kan er ook een snoepje in doen, dan combineer je dit meteen met het spel snoephappen en heb je na de 7e keer kopje onder net als Naäman een beloning:-)
Dit kun je doen, samen met broertjes & zusjes, vader & moeder, vriendjes & en vriendinnetjes of je knuffels. Stuur ons een foto of filmpje via devliegendespeeldoos@gmail.com

Opdracht 4: Dans
Maak je eigen dans op het liedje: Ook al ben je groot, ook al ben je klein (zie het feestelijke slotlied in aflevering 2). Stuur ons een foto of filmpje via devliegendespeeldoos@gmail.com

Opdracht 5: Onthoud
– Ook al ben je klein en jong en kind, ook jij kunt grootse dingen doen voor God. Kinderen zijn belangrijk voor God.
Lees Mattheus 18, vers 1 t/m 4. Alleen of samen met bijvoorbeeld je vader of moeder. Check wat Jezus daar zegt tegen de volwassenen over kinderen.

Alle liedjes horen?
Dat kan! Bij dit verhaal over het slavinnetje hoort een cd met liedjes. Tijdens dit filmpje hoorde je al een paar stukjes voorbij komen. Als je alle liedjes wilt horen, stuur ons een berichtje. Dan kun je de cd bestellen voor €5,- excl. verzendkosten.
Of wordt vriend van De Vliegende Speeldoos, dan krijg je de cd gratis. En dan ondersteun je ons werk. Stuur ons even een mail als je daar meer over wilt weten via contact.


Voor de ouders:

We missen het. Samen met kinderen Bijbelverhalen spelen, hen laten stralen op het podium. Een bijbelverhaal en bijbelse boodschap meegeven aan kinderen, en iedereen die komt kijken.
De afgelopen maanden hebben we niet gespeeld. We hopen in het najaar weer wat voorstellingen op te pakken, maar er is nog veel onzeker.
Met dit filmpje willen we toch wat geven en uitdelen.
Wat we ook missen zijn inkomsten. Doordat we niet spelen, kunnen we niet sparen voor het maken van nieuwe voorstellingen. Meer dan nu zijn we afhankelijk van giften om ons werk te kunnen blijven voortzetten.
Wil je het werk van De Vliegende Speeldoos steunen? Heel graag. Dat kan door een gift over te maken op Rekening NL96 ABNA 0506 3158 43 t.n.v.Stichting de Vliegende Speeldoos. Of door vriend te worden van De Vliegende Speeldoos. Zie hier voor meer info.
Alvast bedankt!
En als je al vriend bent, dankjewel!

 

Filmpje voor thuis – Deel 2

Speciaal voor alle kinderen thuis in deze coronatijd hebben we 3 afleveringen. Samen vertellen ze het Bijbelverhaal over het dienstmeisje van Naäman. Hier vind je aflevering 2.

Heb je aflevering 1 gemist? Klik dan eerst hier, voordat je aflevering 2 gaat bekijken.

De Vliegende Speeldoos – Het Geschenk (aflevering 2)

Bij deze aflevering kun je nog allerlei opdrachten doen. Alleen of samen.
Kijk maar welke opdracht bij je past of doe ze allemaal.

Opdracht 1: Lees
Lees het Bijbelverhaal (gewoon nog een keer): 2 koningen hoofdstuk 5. En zoek de verschillen als je het vergelijkt met het filmpje. Wat is er anders?

Opdracht 2: Maak
Naäman moet op reis. En bij ons gaat het meisje mee op reis. Ze moeten een lange reis maken.
– Knutsel/teken je eigen routekaart van Syrië naar Israël. Wat komen Naäman en het meisje onderweg tegen?
– Of knutsel/teken/bouw je eigen voertuig met (wc-rollen of lego of…) zodat je de reis zelf kan maken.

Vraag om over na te denken:
In dit verhaal speelt een jong meisje een hele belangrijke rol. We weten eigenlijk niet hoe oud ze was. Dat staat er niet bij. Misschien was ze 8, misschien 10, misschien 12. Maar ze is nog een kind, net als jij.
Ze wordt geroofd door een roversbende, verkocht aan rijke mensen in een ver land en ze moet werken als dienstmeisje. Niet echt leuke dingen in het leven van een kind. Toch gaat ze niet bij de pakken neer zitten en helpt ze Naäman. Ze geeft hem advies en dat redt uiteindelijk zijn leven.
Hoe doet ze dat? Niet somber worden, niet boos of alleen maar verdrietig. Maar toch nog oog houden voor hoe ze iemand anders kan helpen?
Een vraag om over na te denken en samen te bespreken.

Quizvraag:
Waarom was het zo’n probleem dat Naäman melaats was geworden?
A. Dan ben je besmettelijk en dus gevaarlijk voor anderen. En dan moet je in quarantaine en dat is heel vervelend zoals je misschien weet.
B. Als je melaats bent, wordt je steeds zieker en je kunt er zelfs aan sterven.
C. Naäman had een hele belangrijke baan als legerleider bij de koning van Syrië, hij was bang zijn baan te verliezen.
D. Ik kan niet kiezen want ik denk dat A, B en C allemaal goed zijn.

Opdracht 3: Speel
– Maak met schmink je eigen melaatse hand of…
– ‘Ontdek je geheim’! Dat kan op 2 manieren. 1. schrijf een geheim op een briefje en plak die bij een ander op het voorhoofd. Door vragen te stellen met alleen ja/nee antwoord moet hij of zij zijn eigen geheim raden. 2. Of doe een voorwerp onder een doek. En laat een ander raden wat het is door wel te voelen en niet te kijken.
– Speel samen dokterstikkertje (als je iemand tikt en bijv. op zijn rug raakt, moet diegene met hand op de rug weer een ander tikken enzovoort)
– Of …? Speel het verhaal op je eigen manier thuis na.
Samen met broertjes & zusjes, vader & moeder, vriendjes & en vriendinnetjes of je knuffels. Stuur ons een foto of filmpje via devliegendespeeldoos@gmail.com

Opdracht 4: Dans
Maak je eigen dans op het liedje: Ook al voel je je klein, de Heer wil je Herder zijn (zie aflevering 2). Stuur ons een foto of filmpje via devliegendespeeldoos@gmail.com

Opdracht 5: Deel uit
Een beetje moed uitdelen. Het liedje ‘Ook al voel je je klein, de Heer wil je Herder zijn’ geeft moed aan het meisje en aan Naäman. Ze geven niet op en zien, hoe klein ook, toch weer een mogelijkheid om verder te gaan.
Hoe kun jij moed uitdelen? Misschien weet je wel een manier en iemand aan wie je dat kan geven.

Alle liedjes horen?
Dat kan! Bij dit verhaal over het slavinnetje hoort een cd met liedjes. Tijdens dit filmpje hoorde je al een paar stukjes voorbij komen. Als je alle liedjes wilt horen, stuur ons even een berichtje. Dan kun je de cd bestellen voor €5,- excl. verzendkosten.
Of wordt vriend van De Vliegende Speeldoos, dan krijg je de cd gratis. En dan ondersteun je ons werk. Stuur ons even een mail als je daar meer over wilt weten via contact.

Benieuwd hoe het verder gaat met dit verhaal?
Volgende week op onze site:  de laatste aflevering alweer. Met nieuwe opdrachten en een quizvraag!


Voor de ouders:

We missen het. Samen met kinderen Bijbelverhalen spelen, hen laten stralen op het podium. Een bijbelverhaal en bijbelse boodschap meegeven aan kinderen, en iedereen die komt kijken.
De afgelopen maanden hebben we niet gespeeld. We hopen in het najaar weer wat voorstellingen op te pakken, maar er is nog veel onzeker.
Met dit filmpje willen we toch wat geven en uitdelen.
Wat we ook missen zijn inkomsten. Doordat we niet spelen, kunnen we niet sparen voor het maken van nieuwe voorstellingen. Meer dan nu zijn we afhankelijk van giften om ons werk te kunnen blijven voortzetten.
Wil je het werk van De Vliegende Speeldoos steunen? Heel graag. Dat kan door een gift over te maken op Rekening NL96 ABNA 0506 3158 43 t.n.v.Stichting de Vliegende Speeldoos. Of door vriend te worden van De Vliegende Speeldoos. Zie hier voor meer info.
Alvast bedankt!
En als je al vriend bent, dankjewel!